Philipponnat Royale Non Dosé

a

Philipponnat Royale Non Dosé


Mi van a palackban, amit most ön kóstol?

"Kivételesen száraz és mégis gazdag, a műfaj egyik legjobbja!" - Allen Meadows, Burghound

Minden champagne ház esetében a legfontosabb az alap és a csúcs champagne, így a Philipponnat is beleadott mindent, hogy a szortimentet felvezető Royal Reserve konkurensek fölé nőjön. A bor elsősorban Grand és Premier Cru területekről szelektált Pinot Noir (65 %), Chardonnay (30 %) és Pinot Meunier (5 %) házasítása, melyben 20- 30 % arányba kerülnek reserve borok, amelyek nagyméretű tölgyfahordóban érlelődtek "solera" módszerrel. A másodlagos erjedés a pincében állandó 12 ° C-on 3 évig tart, ami bőven meghaladja a nagy házak által használt és a törvény által minimumként jelölt 15 hónapos követelményt. Ezt követően a borba nem kerül dosage annak érdekében, hogy a maga szárazságában bemutassák a terület és a szőlő tökéletes karakterét és tisztaságát.
Aranysárga színárnyalat. Elegáns visszafogott nem tolakodó illat, hárs és szőlővirág aromái keverednek friss galagonyás jegyekkel. Ízben tiszta citrusok dominálnak.
Dosage: 0 g/l
„La Champagne au cœur”, vagyis Champagne a szívünkben! Ez a Philipponnat ház mottója és esetükben ez sokkal több valami hangzatos marketing üzenetnél. A Philipponnat család ugyanis közel 500 éve él és termel szőlőt a Champagne régió szívében, Ay és Mareuil-sur-Ay között.
A család története Champagne-ban 1522-ig nyúlik vissza, amikor Apvril le Philipponnat Champagne legjobb területén Le Léon, Ay és Dizy körzetekben vásárolt szőlő területeket. A 16. század végén a család már nem csak szőlősgazda és bortermelő, hanem jegyzett borkereskedő is volt, XIV Lajos, a Napkirály udvarának beszállítója lett.
A XVIII. században a ház megvásárolta a Château de Mareuil már akkor is patinánsnak számító pincerendszerét (mely átnyúlt a Philipponnat ház alá is), így ma már ebben a közel 300 éves pincerendszerben folyik a pezsgőkészítés.
A champagne ház ékköve az egész Champagne borvidék elsőszámú Grand Cru-jeként számon tartott Clos des Goisses dűlő, ez a semmihez sem fogható, 45%-os lejtésű, fallal körülvett 4 hektáros dűlő. A dűlő rendkívüli terméséből elsőként Pierre Philipponnat készített bort 1935-ben.
Nem túlzás azt állítani, hogy a Philipponnat család tagjai egész Champagne-ra nagy hatással voltak, például René Philipponnat 1949 és 1977 között volt a Dom Perignon chef de caves, azaz pezsgőmestere, nevéhez fűződik a mai napig „A Dom-ként” emlegetett, legendás 1961-es Dom Perignon elkészítése is.

Házat jelenleg a család 16-ik generációja, Charles Philipponnat vezeti.20 hektár saját ültetvényen gazdálkodik az eredeti, Mareuil-sur-Ay, Ay és Avenay közti területeken, melyek mindegyike Premier Cru, vagy Grand Cru besorolású. A szőlőültetvényeken a „La lutte raisonnée” természetes kezelések filozófiájára vonatkozó francia elvet alkalmazzák, ami nagyon közel áll a biogazdálkodáshoz. A grand cru dűlőkben a termőhely védelme véget a talaj megmunkálásához kizárólag természetes anyagokat használnak és lóval szántanak.

 

Aktuális szállás ajánlatainkért kattintson a zöld gombra! 

 

a