Blog

a

Eperszezon 2017

Minden évben nagy izgalommal várjuk, mikor érik be az eper a badacsonyi eperföldön , mert mi a szabadföldi, epret szeretjük legjobban, ebből lesz a legfinomabb a reggelihez felszolgált lekvár.

Az eperföldön a növények szabad földben élnek, ha esik, ha fúj, vagy ha süt a nap, mind azonnal megérződik a kis gyümölcsök ízén. Ha sok eső esik, előbb megy tönkre a gyümölcs, minthogy leszüretelnék, ha nagy a szárazság, kevés a termés.

eperszüret eperszüret eperszüret

Ebben az évben a szinte folyamatos napsütésnek köszönhetően, rendkívül zamatos a termés.

Az eperföld egy család tulajdonában van, ők dolgoznak nagy odaadással a megfelelő minőségű gyümölcsért. Kézi munkával ápolják, a szüretet is kétkezi munkával végzik, ezért mindig nagy izgalom, hogy vajon lesz-e elegendő mennyiség, kapunk-e annyi gyümölcsöt, amennyire szükségünk van.

eperszüret eperszüret eperszüret eperszüret

Az idei évben nagyjából 100 kg eper jutott nekünk, így vendégeink számára biztosított az egész éves epelekvár mennyisége. A Káli Art összes dolgozója kivette a részét a munkából, de a "főnök" Erzsike volt, aki már több, mint 10 éve minden évben csodás, nagymamaízű jammel kényeztet bennünket. Erzsikénk annyira belejött, alig tudta abbahagyni, ezért másnap befőzte még, a kertünkben szüretelt cseresznyét is, egy kis rebarbara hozzáadásával.

Jutott azért a zamatos, friss eperből a konyhára is, ahol a legújabb költemények születtek belőle.

epres palacsinta a Káli Art Inn éttermében Eperkrémes réteskosár a Káli Art Inn éttermében

Epres piskóta Káli Art Inn éttermében Epres rétes a Káli Art Inn éttermében Epres, málnás, cseresznyés pannacotta aKáli Art Inn éttermében

Szerencsések vagyunk, hogy olyan helyen élhetünk, ahol megterem minden földi jó, ahol él olyan háziasszony, aki ismeri a lekvárkészítés csínját-bínját, ahol vannak családok, akik vállalják a kemény munkát, hogy megtermeljék a szükségleteinket és szerencsések vagyunk azért is, mert vendégeinket a legkiválóbb helyi étkekkel kínálhatjuk.

a